Postat de: Chief Cooker LoKo | Aprilie 27, 2010

Orez cu bacon si chimen

Orez cu bacon si chimen

Imi plac experimentele si adaptarile, atata timp cat duc la retete gustoase si interesante. Reteta de fata poate fi acuzata cu nu prea tine cont de colesterolul nostru, dar, la naiba!, avem o singura viata, pana la urma. O putem gati macar o data, de dragul schimbarii si al curiozitatii. Reteta este satioasa si hranitoare, si, cel mai important, foarte buna la gust. Combinatia de bacon cu chimen si boia da preparatului o aroma afumata si picanta.

Bucatarie: romaneasca
Cantitate: 4 portii


18 feliute de bacon, circa 300 g in total
2 lingurite de boia iute
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurite de seminte de chimen
1 cana cu orez cu bob mare
1 litru fond de legume, sau de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
1/2 ardei gras verde, curatat si tocat
4 rosii coapte, curatate de coaja si seminte, tocate
4 cepe verzi, tocate
ulei de floarea-soarelui, cat este nevoie (optional)

Instructiuni:
Se da fondul in clocot si se lasa sa fiarba incetisor. Se incinge o tigaie si se prajesc feliutele de bacon cateva minute, pana ce runt rumenite si crocante. Se scot si se scurg pe prosoape de hartie. Se toaca apoi marunt 8 dintre ele.

In grasimea ramasa in tigaie (trebuie sa fie o cantitate de circa 3 linguri; daca este mai putina grasime, se completeaza cu ulei de floarea-soarelui) se adauga semintele de chimen. Cand incep sa sfaraie, se face flacara mica-medie si se prajesc 1 minut. Se adauga boiaua si se amesteca bine.
Se adauga ceapa si se amesteca bine. Se gateste 1-2 minute, apoi se adauga usturoi si se continua 1 minut.

Se adauga orezul si se amesteca bine, ca sa se imbibe de uleiul aromat. Se mareste flacara si se gateste orezul 1-2 minute, amestecand frecvent.

Se adauga fondul, se da in clocot, se micsoreaza apoi flacara la minimul posibil, se acopera orezul si se fierbe 12-15 minute, sau pana ce este facut, iar lichidul a fost absorbit.

La jumatatea acestui interval de timp se adauga rosiile si ardeii grasi si se amesteca cu orezul. Se acopera si se continua fierberea. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea, acoperit, inca 5-10 minute. Se ridica de pe tigaie capacul, se adauga baconul tocat si ceapa verde si se amesteca. Se serveste orezul imediat, alaturi de cate 3 felii intregi de bacon per portie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: