Postat de: Chief Cooker LoKo | Iunie 20, 2009

SOS BEARNEZ – Lectii de Bucatarie

Sosul bearnez este unul din cele mai indragite sosuri din Franta. A trecut cu bine testul timpului, chiar si in aceste vremuri dominate de sosurile moderne. Este de obicei servit in forma sa cea mai simpla, ca acompaniament pentru peste si carne fripta pe gratar. Se face exact ca sosul olandez, dar are in plus tarhon si salote infuzate in otet.
.
Reteta pentru 600 ml

SOS BEARNEZ

2 linguri otet de vin alb
2 linguri apa
1 lingurita piper alb, macinat grosier
3 linguri tarhon tocat grosier
2 salote tocate
4 galbenusuri de ou
250 g unt nesarat, clarificat
zeama de la o jumatate de lamaie
1 praf de piper cayenne
1 lingura hasmatuchi tocat
.
Se pun otetul, apa si piperul alb intr-o tigaie cu fund gros si se aduc la temperatura de fierbere. Se face focul mai mic si se fierbe 1 minut, sau pana s-a redus cu o treime. Se adauga 2 linguri de tarhon tocat si salotele si se amesteca bine.
Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara lichidul intr-un castron rezistent la temperatura. Se adauga galbenusurile si se amesteca bine.
Se pune castronul deasupra unui vas cu apa care fierbe; baza castronului trebuie sa fie deasupra nivelului apei. Se amesteca bine 5-6 minute, sau pana cand sosul se ingroasa si devine cremos si omogen.
Se pune castronul pe un prosop de bucatarie umed. Incet si treptat, se adauga untul clarificat, turnandu-se in fir subtire si amestecandu-se pana cand sosul este lucios si gros.
Se adauga zeama de lamaie, apoi se asezoneaza cu sare, piper alb si piper de cayenne. Se amesteca 1 lingura de tarhon tocat si 1 lingura de hasmatuchi. Se serveste imediat.
.
Sosuri pe baza de sos bearnez
Sos balsamic – Se inlocuieste jumatate din otetul de vin alb cu otet balsamic, apoi se adauga 1 lingurita de otet balsamic la sosul complet preparat, in locul zemei de lamaie. Este ideal cu peste sau carne, fripte sau la cuptor.

Sos Choron – Se adauga 2 linguri de sos de rosii, bine redus, la reteta de baza. Sosul de rosii trebuie sa fie gros si bine redus, altfel va subtia prea mult sosul bearnez de baza. Se poate folosi si passata, bine redusa. Choron se potriveste cu fripturi de miel, pui sau vita.



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: