Postat de: Chief Cooker LoKo | Mai 29, 2009

GLOSAR DE TERMENI CULINARI

Argenteuil, à l'

Argenteuil, à l’
Termen francez care descrie o mancare de sparanghel, numita dupa orasul francez renumit pe plan mondial pentru sparanghelul pe care il produce.

.
Armagnac

Armagnac
Un brandy foarte fin, frantuzesc, originar din provincia Gascogne, si anume din Condom, un orasel la sud-est de Bordeaux. Pentru a deveni coniac, Armagnac este invechit in butoaie de stejar timp de 40 de ani.

.
Asadero, branza

Asadero, branza
Asadero (in spaniola inseamna „copt”) mai este numita in Mexic si Oaxaca. Este o branza din lapte de vaca, destul de moale, dulce. Numele ii vine de la statul mexican Oaxaca, unde este produsa.
Se topeste foarte bine. Este comercializata sug forma de bile, cercuri, colaci de diferite marimi si greutati.

.
Asiago, branza

Asiago, branza
Este o branza italieneasca semi-fina, cu aroma bogata, de nuca. Este preparata din lapte de vaca si este ambalat sub forma de roti mici, cu coaja lucioasa. Interiorul este galben, cu multe gaurele mici. Asiago proaspata este folosita ca o branza de masa; daca are un an vechime, devine foarte tare si este potrivita pentru a fi rasa.

.
Aspic

Aspic
Un jeleu gustos, de obicei incolor, provenit din carne fiarta, peste sau supa de legume si gelatina. Aspicul de rosii, preparat din suc de rosii si gelatina, este opac. Aspicul incolor poate fi folosit ca baza pentru felurile de mancare ce vin in forme, sau ca glazura pentru mancarurile reci din peste, pui, carne sau oua. Poate fi servit si ca garnitura (taiat in cubulete) la carne rece, peste sau pasare

.
Au bleu

Au bleu
Termen francez care defineste metoda de preparare a pestelui imediat dupa ce este prins. Este folofit mai ales pentru pastrav, ca in “truite au bleu”, in care pestele proaspat prins este introdus in fiertura fierbinte, iar pielea i se coloreaza intr-o culoare albastra, metalica.

.
Au jus

Au jus
Termen francez care descrie carnea in sucurile ei naturale, mai ales in cazul carnii de vita.

.
Au naturel

Au naturel
Termen francez pentru mancarea servita in starea sa naturala, negatita sau modificata in alt fel.

.
Aurore, sos

Aurore, sos
Sos bechamel cu putin piureu de rosii, atat cat sa-l coloreze in roz.

.
Avocado

Avocado
Termenul denumeste un arbore si fructul sau, nativ din America Centrala si Mexic. Planta nu suporta temperaturile scazute si, de aceea, se poate cultiva doar in climat tropical si sub-tropical. Arborele atinge 20 m inaltime, frunzele sunt mereu verzi si au lungimea de 12-25 cm. Fructul are forma unei pere de 7-20 cm lungime si cu o greutate intre 100-1000g. Are in centru o samanta mare, de 3-5 cm diametru.
Un arbore de avocado produce in medie 120 de fructe anual.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: