Postat de: Chief Cooker LoKo | Mai 10, 2009

In multe locuri si in multe situatii, a manca este mai mult o problema de stil decat de substanta si de aceea m-am gandit sa incepem o lectie de Bune Maniere la Masa

Si pentru inceput vom incepe cu sectiunea:ANTREURI

Anghinare
Acest „ciuline comestibil” se serveste umplut sau simplu, de obicei cu unt cald, sos hollandaise, maioneza sau vinegreta. Rupeti cu mana o foaie din anghinare, si scoateti cu dintii pulpa comestibila (tineti de varful ascutit si muscati din partea carnoasa).
Daca anghinarea este insotita de unt cu lamaie sau de vinegreta, se inmoaie partea de la baza frunzei in sos, apoi se musca rapid din ea, ca sa nu se scurga sosul.
Daca e vorba de un sos mai consistent, frunza se poate folosi ca o lingurita. Daca anghinarea este umpluta, se rupe o frunza si umplutura se intinde pe ea cu cutitul.
Frunzele mai subtiri din interior se arunca. Puteti folosi furculita in mana stanga pentru a tine anghinarea pe farfurie, in timp ce cu mana dreapta rupeti frunzele. Astfel ajungeti la centrul violet al anghinarei, care nu se mananca. Dupa ce il scoateti, ramaneti cu „inima”, partea cea mai buna a acestei legume. Inima se poate taia in bucati si manca pur si simplu, sau se poate inmuia in sosul servit alaturi.
Caviar
Daca este servit intr-un bol sau castron, cu o lingura alaturi, luati caviarul cu lingura si puneti-l in propria farfurie. Pe masura ce sunt aduse la masa, folositi lingura de servit si puneti in propria farfurie cantitati mici de ceapa tocata, felii de lamaie si feliute de paine prajita.
Puneti cu cutitul unt si caviar pe painea prajita (sau biscuit), apoi mancati cu mana.
Daca sunteti la o receptie, si se servesc tartine cu caviar de pe tavi, pur si simplu luati una cu mana si mancati-o.
.
Branza
Ca apertitiv, branza se intinde pe paine prajita sau biscuit, cu cutitul care insoteste fiecare fel.
Cand branza se serveste cu salata, o puteti intinde pe paine sau pe biscuit fie cu furculita, fie cu cutitul. Alternativa este sa puneti cu furculita o bucata de branza pe farfurie, si sa o mancati cu o frunza de salata verde. Branzele moi, cum ar fi Brie sau Camembert, se intind intotdeauna cu cutitul de salata sau de unt.
Branzele de desert, servite cu fructe, sunt cel mai simplu de mancat: taiati si/sau curatati marul sau para, apoi mancati branza cu furculita, si fructul fie cu furculita, fie cu mana. Se mananca alternativ: o inghititura de branza, una de fruct.
.
Pate
Pateul poate aparea fie inainte de felul principal, fie odata cu salata, in cursul mesei. Daca este servit la cocktail (sau ca aperitiv), intindeti-l in strat gros pe biscuiti sau felii de paine prajita, care se mananca cu mana. Daca se serveste odata cu salata, poate sosi la masa intr-un bol, sau asezat pe o farfurie, in forma de inel. In acest caz, luati o felie, sau puneti o lingura in farfuria proprie, impreuna cu un biscuite sau o felie de paine prajita.
Pregatiti-va cu cutitul o tartina, pe care o mancati apoi cu mana. Deseori alaturi de pateu se servesc castraveciori acri; acestia se mananca cu furculita.
.
Cocktail de creveti
Daca vi se servesc creveti de dimensiuni mari intr-un pahar cu picior, se infige furculita in ei si se musca cate o inghititura, dupa ce inmuiati crevetele in sos.
Este prea greu sa ii taiati cu cutitul in pahar. Daca, in schimb, vi se servesc creveti mari pe farfurie, ii puteti manca taindu-i cu cutitul si folosind furculita.
.

Supe
Supa se poate servi fie in farfurie de supa (adanca), fie intr-o cana, in functie de tipul de supa si de cat de protocolara e masa.
Supele limpezi se servesc deseori in cani de consommé (mici si cu doua toarte). Puteti testa temperatura supei cu lingura, apoi puteti bea din cana, ridicand-o la gura cu amandoua mainile. Legumele sau taiteii ramasi pe fundul canii se pot manca cu lingura. Bolul de supa-crema (si el tot cu doua toarte) este mai mare decat cana de consommé. Puteti bea supa din bol, sau puteti folosi o lingura. In ambele cazuri, dupa ce ati terminat puneti lingura pe farfuria de dedesubt, la dreapta bolului.
Cand se foloseste o farfurie, luati cu lingura din partea indepartata a farfuriei. Cand ajungeti la fundul farfuriei,o puteti inclina usor, intotdeauna catre interiorul mesei. Cand folositi lingura de supa, sorbiti de pe lateral, si nu bagati niciodata intreaga lingura in gura.
Crutoane sau biscuitii de dimensiuni mici se pot adauga in supa intregi, nu mai mult de 4-5 odata. Biscuitii mari se mananca separat.
Supa nu se soarbe niciodata cu zgomot.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: