Postat de: Chief Cooker LoKo | Martie 7, 2009


CONDIMENTE AFRODISIACE

Termenul afrodisiac dateaza de cel putin 5 000 de ani. Dupa „Dictionarul Afrodisiacelor” al lui H.E. Wedeck, cuvantul provine din mitul grecesc al zeitei iubirii, Afrodita, cea nascuta din spuma marii. Afrodisiace sunt socotite ingredientele care stimuleaza excitatia sexuala. Ele pot fi impartite in doua mari categorii:

– psihofiziologice (vizual, tactil, olfactiv, auditiv)

– interne: provenind din mancare, bauturi, droguri, preparate medicale

Afrodisiacele nu sunt o inventie a lumii moderne, originea lor gasindu-se in Antichitate, in culturile egipteana, greaca si romana.

.

CONDIMENTE AFRODISIACE

Afrodisiacele au fost folosite ca remediu pentru diferitele anxietati sexuale, incluzand teama de o performanta sexuala inadecvata, si pentru a creste fertilitatea. Procreerea era o problema religioasa si morala de mare importanta, iar afrodisiacele se foloseau pentru a creste potenta ambilor parteneri. Din cele mai vechi timpuri se facea o distinctie intre substantele care sporeau excitatia si cele care mareau fertilitatea. Una dintre marile probleme ale acelei societati era hrana. Subnutritia ducea la o scadere a libido-ului si micsora fertilitatea. Substantele care prin natura lor reprezentau „samanta”, cum ar fi bulbii, ouale, icrele, erau considerate ca avand puteri afrodisiace intrinsece. Unele dintre afrodisiacele listate de antici erau bananele, morcovii si sparanghelul, care, avand forma organului sexual masculin, erau consumate de cei care doreau sa-si sporesca dorinta sexuala. Alte asa-zise afrodisiace erau anumite parti ale corpului animalelor, consumate in speranta imbunatirii excitatiei si a performantei sexuale.
Este important de stiut ca aceste ingrediente socotite afrodisiace erau indentificate, documentate de intelepti, ca Plinius si Dioscoride, in primul secol dupa Hristos si, mai tarziu, de Paul din Egina, in secolul VII.
.
Afrodisiacele si cele 6 simturi
Afrodisiacele pot influenta unul dintre aceste simturi, sau combinatii de mai multe. Vazul, auzul, mirosul, tactilul, gustul si, in cele din urma, dar nu ultimul, mintea, sunt receptorii stimulului sexual. Dovezile stiintifice asupra actiunii afrodisiace a unor ingrediente alimentare sunt relativ noi, reflectand faptul ca aceasta abordare a artei culinare preocupa oamenii de stiinta doar de putin timp. Totusi, condimentele listate mai sus, ca si alte ierburi aromate, sunt oficial recunoscute ca stimuland activitatea sexuala. Tratamentele naturale, adaugate la un stil de viata sanatos, fara excese, cu o alimentatie echilibrata, poate mari dorinta sexuala si potenta.
.
Bucataria afrodisiaca

CONDIMENTE AFRODISIACE

Poate fi mancarea un afrodisiac? Dupa reputata Enciclopedia Britanica, raspunsul este pozitiv.
„Combinatia dintre diferitele reactii ale simturilor, satisfactia vizuala la vederea unei mancaruri apetisante, stimularea olfactiva datorata aromelor sale si bonusul tactil oferit de textura mancarii duce la o stare de euforie ce conduce la exprimare sexuala.”
Oamenii au cautat intotdeauna sa descopere influenta mancarii asupra activitatii sexuale si de aceea au studiat, onorat, adorat si incercat in toate formele ingredientele socotite afrodisiace.
O mancare atractiva, anumite ingrediente cu puteri afrodisiace, o bautura de calitate, un decor relaxant, putina imaginatie si creativitate, iar rezultatul va fi garantat.
.

CONDIMENTE AFRODISIACE

Exista totusi printre condimente, si nu numai, unele al caror continut in vitamine si substante active le justifica proprietatea de afrodisiac. Multe dintre acestea sunt condimente care stimuleaza circulatia sangvina si reduc oboseala.
Agava: sucul fermentat, sau vinul de agave, numit pulque, induce o stare de euforie care mareste dorinta sexuala.
Anasonul: contine uleiuri aromatice cu proprietati stimulative si digestive. Se foloseste in ceaiuri si mancaruri.
Ardeii iuti: sunt un ingredient foarte important in nedicina vechilor locuitori ai Americii de Sud. Ardeii iuti incalzesc trupul, trateaza nevralgiile si problemele digestive si sunt un bun afrodisiac consumati in cantitati mari, mai ales in vombinatie cu cacao.
Asafoetida: este un stimulent mediu. Medicina tibetana o recomanda ca afrodisiac in doze de 300 – 100 mg; mai este folosita la tratarea crampelor si a isteriei.
Avocado: este considerat un bun revigorant. Miezul si semintele contin multe vitamine si uleiuri esentiale.
Ayahuasca: bautura preparata din coaja sa creste potenta si este folosita in ritualirile mirice legate de sex ale triburilor din jungla amazoniana.
Betelul: este un stimulent foarte puternic. Frunzele si semintele se consuma pentru continutul de alcaloizi cu efect stimulativ asupra intregului organism. Este un afrodisiac traditional al medicinei Ayurveda si in traditia brahmanilor.
Busuiocul: varietatea de busuioc sfant (Ocimum sanctum) este adorata de hindusi; consumul unei frunzulite in fiecare zi mentine sanatatea si fertilitatea, imbogateste viata sexuala si apara de demoni. Trecand peste partea cu demonii, se pare ca intr-adevar planta are proprietati afrodisiace datorita continutului de vitamine, taninuri si uleiuri esentiale.
Cacao: este un stimulent mediu, consumata ca bautura (infuzie din boabe macinate) sau sub forma de bari de ciocolata (contine teobromina, cafeina si feniletilamina).
Cafeaua arabica: amestecata cu miere si cardamom are o extraordinara reputatie in Africa de est si Arabia.
Cardamomul: este un stimulent, mai ales adaugat in cafea; uleiul extras din boabele de cardamom are ca efect stimularea sexuala.
Cimbrul: are efect tonic asupra nervilor si induce excitatie.
Coca: frunzele de coca mestecate cu lamaie verde, fumate sau prizate, au un efect stimulent puternic asupra sistemului nervos central.
Coriandrul: semintele uscate au un efect euforic, in special pentru femei. Se pot consuma inmuiate in vin. Se recomanda totusi sa se evite abuzul, caci cantitati mari de coriandru au efect contrar, depresiv.
Cuisoarele: sunt unul dintre cele mai puternice afrodisiace naturale. Au o buna actiune impotriva oboselii fizice si mentale si imbunatatesc memoria.
Floarea-soarelui: petalele sale, transformate inc eai, sunt un stimulent. Contin vitamina E care are efect de stimulent sexual. Romanii consumau petalele cu sare, piper si ulei, combinatie reputata a avea un bun efect asupra activitatii sexuale. Uleiul sau si petalele sunt, de asemenea, un remediu pentru reumatism si bolile intestinale.
Galangalul: usureaza digestia, circulatia sangvina si stimuleaza dorinta sexuala.
Ghimbirul: era folosit la prepararea bauturilor destinate sa excite simturile. In doze rezonabile este foarte sanatos. In exces, irita intestinele.
Gingko: semintele sale au efect revigorant, mai ales cand sunt prajite.
Ginseng:este un tonic ce are efect doar utilizat cu regularitate, perioade mai mari de timp.
Hreanul: pulpa sa are proprietati afrodisiace. Excesul are acelasi efect ca la ghimbir.
Leusteanul: radacina sa este folosita la prepararea unei infuzii care, se spune, inmoaie si cea mai aspra femeie.
Macul: este un relaxant si stimulent sexual, mancat sau fumat ca opiu.
Mustarul: stimuleaza activitatea glandelor sexuale.
Mustarul negru: este un bun stimulant. Despre semintele sale macinate se spune ca maresc virilitatea, de aceea calugarilor le este interzisa consumarea lor.
Nuca de cocos: miezul si laptele de cocos sunt buni revigoranti si dau rezultate bune mai ales in combinatie cu miere.
Nuca de cola: este un stimulent puternic, mai ales da ca nucile proaspete sunt mestecate sau daca este ingerat un extract concentrat.
Nucsoara: are doar efect slab asupra femeilor, dar este cel mai bun prieten al barbatilor.
Oregano: infuzia de oregano este un remarcabil agent excitant.
Patrunjelul: radacina sa este bogata in apitol, care are efect stimulant si psihotronic. Era folosit de vrajitoare la prepararea de potiuni care mareau energia erotica.
.

CONDIMENTE AFRODISIACE

Piperul: este un bun stimulant, contine alcaloizi care au ca efect iritarea mucoaselor ceea ce duce, in anumite conditii, la stimulare sexuala.
Piperul de Cayenne: are un continut mare de vitamina C. Este un agent de excitatie si de stimulare a circulatiei sangvine. Ardeii iuti mici, atat cei rosii cat si cei verzi au aceeasi proprietate.
Piperul de Cubeba: contine substante care imbunatatesc performanta sexuala.
Rozmarinul: contine uleiuri esentiale cu efect psihotropic si are efect puternic ingerat ca aliment sau absorbit prin piele, in apa de baie.
.

CONDIMENTE AFRODISIACE

Scortisoara: este un stimulent cand este folosta in mancaruri; cand este incorporata in uleiuri, masajul zonelor genitale stimuleaza erectia.
Sofranul: are proprietatea de a stimula zonele erogene.
Sofranasul: este un stimulent mediu. Uleiul sau este folosit prepararea filtrelor de dragoste ale indienilor americani si la masajul erotic. Este contraindicata consumarea a mai mult de 100 mg de ulei, caci pot aparea efecte secundare nedorite.
Sparanghelul: este un diuretic ce stimuleaza activitatea rinichilor.
Telina: contine vitaminele A, C, B si o multime de vitamine. Este un tonifiant al muschilor si imbunatateste circulatia sangelui. Reduce de asemenea nivelul de colesterol si actioneaza impotriva imbatranirii arterelor. Romanii au dedicat telina zeului Pluto, zeu al sexului si al iadului.
Usturoiul: este un tonic cunoscut din cele mai vechi timpuri. Egiptenii si romanii il foloseau ca afrodisiac, preparant o bautura din usturoi presat, la care adaugau coriandru.
Vanilia: combate astenia sexuala si actioneaza asupra sistemului nervos central. Aroma sa stimuleaza apetitul sexual.
Pelinul: este una dintre cele mai vechi plante medicinale, dedicata zeitei Artemis, folosita adesea in elixirele de dragoste vechilor greci. In secolul XIX, absintul, un lichior pe baza de pelin, era folosit de tigani pentru inspiratie artistica si erotica. Frunzele sale uscate pot fi fumate in loc de marijuana. Planta contine substante cu efect afrodisiac, dar este, in acelasi timp, si toxica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: