
Zabaglione
Unul din cele mai minunate daruri ale Italiei catre restul lumii, zabaglione este un desert delicat, facut din galbenus de ou, vin (de obicei marsala) si zahar. Toate acestea se bat in bain-marie, astfel incat galbenusul fierbe si totul se intareste, devenind o crema usoara si spumoasa.
In mod traditional, zabaglione se serveste imediat dupa ce a fost facut (desi exista si o varietate congelata). Spuma fierbinte poate fi servita ca desert in sine, sau ca sos alaturi de prajituri cu fructe, inghetata sau foetaje. In Franta se numeste sabayon sau sabayon sauce.

Zahar brun
Zaharul brun este zahar alb cu melasa. Cele mai cunoscute feluri sunt urmatoarele: zahar brun deschis si inchis. De obicei, cu cat e mai deschis, cu atat este mai delicata aroma. Cel inchis, de moda veche, are o aroma de melasa mai intensa.
Este disponibil sub forma granulata sau lichida, Dar in retete nu trebuie inlocuit unul cu altul.

Zingara, à la
Expresie franceza, insemnand “in stil tiganesc”, si se refera la o garnitura care consta in sunca tocata, limba, ciuperci si trufe, combinate cu suc de rosii, tarhon si uneori madeira. Aceasta garnitura se serveste la carne, si uneori la oua.

Ziti
Sunt macaroane mai mici decat rigatoni, dar mai mari decat mezzani. Ziti denumeste in italiana pe cei ce poarta trena miresei.
Desi lungimea lor medie actuala este de 5 cm, initial era de 50 de cm, ceea ce justifica denumirea.

Zucchini; Courgette
Este o varietate de dovleac (Cucurbita pepo) asemanatoare ca forma cu un castravete mare; mai este cunoscut si sub numele „courgette”. Coaja sa neteda poate fi verde inchis, falbena, verde-gri, sau in dungi.
Este asemanator cu dovlecelul cunoscut la noi.

Zungenwurst
Varietate germana de carnat-sangerete, care contine bucatele de limba murata. Carnatul uscat poate fi mancat crud, dar de cele mai multe ori este taiat felii si prajit usor in unt sau in untura.
Lasă un răspuns