Postat de: Chief Cooker LoKo | Ianuarie 18, 2009

PASTA DE CREVETI – Lectii de Bucatarie


PASTA DE CREVETI

Ca si in cazul sosului de peste, bucataria thailandeza nu ar fi ceea ce este fara gkabpi, pasta de creveti fermentata, densa, de culoare bruna, cu miros intens si iute, pe care marea majoritate a europenilor, neacomodati, il vor gasi prea puternic, chiar respingator.
.

PASTA DE CREVETI

Daca credeti ca in nici un caz nu veti pune gura pe aceasta chestie mirositoare, e cazul sa va ganditi mai bine. Aproape toate delicioasele curry-uri thailandeze au pasta de creveti ca ingredient de baza. Acest ingredient este capabil sa se combine excelent cu aromele robuste de ardei iute, usturoi, condimente mirositoare, radacini picante si ierburi aromate pentru a forma un delicios intreg. Multe supe picante, salate, sosuri si stir-fry-uri nu ar mai fi aceleasi fara pasta de creveti.
.

PASTA DE CREVETI

In bucataria rurala thailandeza, rareori o masa este completa fara “nahm prik” (un sos picant pentru legume si peste) in care pasta de creveti este ingredient esential. Cand una dintre frumoasele fete thailandeze a castigat titlul de Miss Univers si a fost intrebata care este mancarea ei preferata, raspunsul a venit fara ezitare: “nahm prik bplah too”, care denumeste o combinatie de sos nahm prik, macrou si legume.
.

PASTA DE CREVETI

Ca si sosul de peste, pasta de creveti este bogata in proteine, vitamina B, calciu si iod. La fel ca si in cazul sosului de peste, nu toate tipurile de pasta de creveti au aceeasi calitate, culoare, gust si aroma. Desi cele mai multe tipuri sunt destul de mirositoare, amintind de crevetii aflati in putrefactie, cele de calitate superioare au o aroma placuta, desi puternica. Cele mai bune marci sunt “Pantainorasingh” si “Tra Chang”. Ambele au o aroma de afumat si in combinatie cu alte ingrediente thailandeze robuste, le adauga o delicioasa aroma de crevete.
.
Spre deosebire de sosul de peste, pasta de creveti este preparata in special de familiile de pescari din satele situate de-a lungul coastelor, apoi vandute distribuitorilor sau intermediarilor care o ambaleaza si isi pun marca pe ea. Datorita faptului ca fiecare zona are propriul mod de a prepara pasta de creveti, produsele colectate de la familii si sate situate in aceeasi regiune au calitati similare. De aceea pasta de creveti este cunoscuta dupa provincia sau satul din care provine.
Procesul de preparare este in principiu acesta: vasele de pescuit pleaca in larg dis de dimineata si se intorc seara cu captura lor, un minuscul crevete, numit “keuy”, mai mic chiar decat o musca. La sosirea barcilor satul adormit se trezeste brusc, crevetii sunt descarcati, spalati, intinsi sa se usuce inainte de a fi sarati (cam 1 cana de sare marina la 1 kg de creveti), apoi introdusi, peste noapte, in vase mari de pamant.

PASTA DE CREVETIPASTA DE CREVETI

.
A doua zi, crevetii sunt raspanditi pe foi mari de plastic, pe pamant, ca sa se usuce in bataia soarelui tropical. Seara, sunt adunati si transferati din nou in vasele de pamant, peste noapte, pentru a fi intinsi din nou la soare, a doua zi dimineata. La fel se intampla si in urmatoarele 3-4 zile, pana ce crevetii se dezintegreaza si se usuca schimbandu-si culoarea din roz in rosu maroniu. Cand crevetii s etrensforma intr-o pasta densa, gkapbi este gata si se inmagazineaza in vasele de pamant, pana ce distribuitorii vin sa-l colecteze. Pasta de creveti adunata de la toate familiile satului este stocata in tuburi enorme, de plastic colorat, fiecare cantarind cateva sute de kilograme cand este umplut. Daca este uscata corespunzator, pasta de creveti poate reziata cateva luni fara a fi pastrata la rece.
.

PASTA DE CREVETI

Pentru a prepara gkapi din creveti de dimensiuni mari, acestia sunt lasati sa fermenteze cateva zile in vase mari de pamant, ca sa li se inmoaie cochiliile inainte de a fi pusi sa se usuce la soare. Uscarea cere mai mult timp, numarul de zile necesar depinzand de dimensiunile crevetilor. In timpul uscarii, crevetii partial descompusi sunt periodic trecuti printr-un macinator, apoi trecuti din nou la uscare pana ce se transforma intr-o pasta de culoare bruna. Producatorul pastreaza diferitele calitati preparate din diferite feluri de creveti in tubuti separate, colorate dupa un cod bine stabilit. Chiar daca am fi inconjurati de tone de pasta de creveti, am fi uimiti sa constatam ca aproape ca mirosul nu se simte de loc, doar daca ne apropiem nasul de pasta.
.
In mod similar bucatariei thailandeze, pasta de creveti este folosita si in alte bucatarii din sud-estul Asiei si in cea chineza. Pasta preparata poate varia ca textura (de la foarte umeda la blocuri comprimate) si culoare (de la verde-roz la brun inchis).

PASTA DE CREVETIPASTA DE CREVETI

.
.
.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: