Postat de: Chief Cooker LoKo | Decembrie 19, 2008

DEEP FRY – Lectii de Bucatarie


DEEP FRY

Este o metoda in care mancarea (carne in special, dar si legume) este imersata in ulei sau grasime fierbinte. Din cauza temperaturilor ridicate care se dezvolta si a vitezei mari cu care se transfera caldura, metoda este foarte rapida. Nu se utilizeaza apa astfel ca deep-fry este socotita o metoda de gatit care usuca alimentele.
.

DEEP FRY

Daca este facut corect, deep-fry nu adauga grasime mancarii. Uleiul fierbinte incinge apa din alimente si o transforma in aburi. Atata timp cat uleiul este indeajuns de fierbinte iar mancarea nu este imersata in ulei prea mult timp, penetrarea acestuia se limiteaza doar la stratul de la suprafata si nu ajunge in interiorul ei.
Daca alimentele stau imersate in ulei prea mult, apa se pierde cu totul iar uleiul penetreaza spre interior. Daca uleiul nu este prea fierbinte, va dura mai mult pana ce suprafata alimentului se rumeneste, permitand astfel interiorului sau sa se deshidrateze si sa permite penetrarea uleiului. Temperatura corecta de prajire depinde de grosimea si de tipul alimentului, dar in cele mai multe cazuri, este undeva intre 175-190°C.
.

DEEP FRY

Unele alimente prajite astfel sunt invelite in faina sau aluat inainte de prajire. Efectul acestui strat exterior este ca alimentul devine crocant si rumenit la suprafata, in timp ce in interior ramane umed, fraged si bine facut. Unele alimente, cum ar fi cartofii sau carnea de pui (cu piele) au o coaja naturala si nu necesita invelirea in faina, pesmet etc.
De obicei, dupa prajire, alimentele se scurg de excesul de ulei pe prosoape de hartie sau in strecuratori.
.

DEEP FRY

Ustensilele folosite sunt simple. Cel mai uzitat este un vas (oala, cratita) de aluminiu, fonta, teflon, adanc cat sa poata contine alimentul care se gateste si uleiul; acesta trebuie sa acopere alimentul pentru ca prajirea sa fie uniforma si eficienta.
Si mai bine este sa se foloseasca friteuze, vasa adanci dotate cu site care sa permita, cu usurinta, scoaterea alimentului si scurgerea uleiului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: