Publicat de: Chief Cooker LoKo | Decembrie 9, 2008

ISTORIA CRACIUNULUI – Mese Festive

Istoria Craciunului incepe acum mai bine de 4000 de ani. Multe din actualele noastre obiceiuri de Craciun existau cu multe secole inainte de nasterea pruncului Isus. Cele 12 zile ale Craciunului, focurile stralucitoare, schimbul de daruri, carnavalurile (paradele), colindatorii care canta la fiecare casa, festinurile si procesiunile isi au originea in vremurile de inceput ale mesopotamienilor.
.
Multe din aceste traditii au inceput cu sarbatorirea Anului Nou in Mesopotamia. Mesopotamienii credeau in multi zei, condusi de zeul suprem, Marduk. In fiecare an, la venirea iernii se credea ca Marduk se razboieste cu monstrii haosului. Pentru a-l ajuta pe Marduk in lupta sa, mesopotamienii tineau un festival pentru Anul Nou. Acesta se numea Zagmuk, si dura 12 zile. Regele mesopotamian se ducea la templul lui Marduk si-i jura credinta zeului. Traditia cerea ca regele sa moara la sfarsitul anului, si sa i se alature lui Marduk in lupta. Pentru a-si cruta regele, mesopotamienii au adoptat solutia unui “rege fals”. Se alegea un criminal care era imbracat in haine regesti; i se acordau tot respectul si toate privilegiile unui rege adevarat. La sfarsitul petrecerii, regele fals era dezbracat de hainele scumpe si ucis, salvand astfel viata adevaratului rege.
.
Persanii si babilonienii aveau un festival asemanator, numit Sacaea. Parte din sarbatoare era schimbul de locuri: sclavii deveneau stapani, iar stapanii trebuiau sa se supuna.
.
Europenii din antichitate credeau in spiritele rele, vrajitoare, fantome si troli. La apropierea solstitiului de iarna, cu noptile lungi si zilele scurte, multi oameni se temeau ca soarele nu se va mai intoarce niciodata. Pentru a-l intampina la revenire, se oficiau ritualuri si sarbatori speciale.
.
In Scandinavia, in timpul lunilor de iarna soarele dispare zile in sir. Dupa 35 de zile, se trimiteau cercetasi pe varfurile muntilor, ca sa pandeasca intoarcerea soarelui. La vederea primei raze de lumina, cercetasii se intorceau cu vestile bune. Acesta era inceputul unei mari sarbatori, numita Yuletide, si in jurul unui bustean aprins se servea o masa foarte speciala. Se aprindeau focuri mari, in semn de bun-venit pentru soare. In unele locuri, oamenii atarnau mere pe crengile copacilor, pentru a-si aminti ca primavara si vara urmau sa se intoarca curand.
.
Vechii greci tineau un festival asemanator cu Zagmuk/Sacaea pentru a-si sprijini zeul, pe Kronos, care se lupta cu Zeus si Titanii sai.
.
Romanii isi sarbatoreau si ei zeul, pe Saturn. Festivalul lor, numit Saturnalii, incepea la mijlocul lui decembrie si se incheia la 1 ianuarie. Pe langa strigate de “Jo Saturnalia!”, sarbatoarea includea mascarade pe strazi, mese imbelsugate, vizitele la prieteni si schimbul de daruri aducatoare de noroc, numite “strenae”. Romanii isi decorau casele cu cu ghirlande de laur si cu pomi verzi in care atarnau lumanari. Si aici, stapanii si sclavii faceau schimb de locuri. Saturnaliile erau o perioada vesela si festiva pentru romani, dar crestinii au considerat-o o abominatie care onora un zeu pagan.
.
Primii crestini au dorit sa faca din nasterea Christosului lor o sarbatoare religioasa solemna, nu una vesela si zgomotoasa ca Saturnaliile pagane. Dar pe masura ce crestinismul se raspandea, crestinii erau din ce in ce mai alarmati de faptul ca noii convertiti continuau sa sarbatoreasca Saturnaliile. La inceput, Biserica a interzis aceasta sarbatoare. Fara succes insa. In cele din urma, s-a decis ca sarbatoarea sa fie “imblanzita” si transformata intr-una potrivita Fiului crestin al lui Dumnezeu. Unele legende spun ca sarbatoarea crestina a Craciunului a fost inventata pentru a se opune sarbatorilor pagane din decembrie. Data de 25 nu era sacra numai pentru romani, ci si pentru persani, a caror religie era principala rivala a crestinismului la vremea respectiva. In cele din urma, Biserica a reusit sa ia veselia, luminile si darurile saturnaliilor si sa le aduca sarbatorii Craciunului.
.
Data exacta a nasterii lui Christos nu a fost niciodata stabilita cu precizie. Traditia spune ca ea se sarbatoreste din anul 98 AD. In anul 137 AD, episcopul Romei a decretat ca ziua nasterii Pruncului Isus sa fie o sarbatoare solemna. In anul 350 AD, un alt episcop al Romei, Julius I, a ales data de 25 decembrie pentru sarbatoarea Craciunului.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: