Postat de: Chief Cooker LoKo | Octombrie 18, 2008

Gateste inteligent

Nu „hrani” galeata de gunoi si nici chiuveta cu cele mai bune parti ale frunzelor de salata ori cu apa in care au fiert legumele. Pastreaza pentru tine aceste bunatati, alaturi de cateva secrete simple ale bucatariei sanatoase.

In ultima vreme, mass-media ne bombardeaza cu articole, jurnale si emisiuni gastronomice in care specialisti in arta culinara ne predau sistematic, intr-un limbaj modern, diverse retete exotice sau traditionale. Insa pentru a deveni o arta, gastronomia trebuie sa se bazeze pe gastrotehnie…

Gastrotehnia este stiinta care ne invata cum sa pregatim alimentele fara sa le distrugem proprietatile ori sa le saracim in factori nutritivi. Considerata ramura a nutritiei, ea studiaza toate transformarile suferite de alimente in cursul prepararii lor, prin diverse tehnici culinare, precum si influenta acestor transformari asupra starii de sanatate a individului. La nivel mondial, cerintele nutritionale si de sanatate pentru alimente redefinesc comportamentul alimentar actual, prin modul stiintific si igienic de preparare a hranei.

Lectia de gastrotehnie ne invata ca practicile culinare pot „imbolnavi” alimentul, transformandu-l intr-un drog modern sau, dimpotriva, il pot insanatosi, recomandandu-l ca pe un medicament viu, capabil sa vindece organismul printr-o adevarata „transfuzie de sange vegetal”.

Tehnicile culinare propuse de gastrotehnie trebuie sa faca alimentele mai usor de digerat (marirea digestibilitatii) si sa le confere acestora un aspect placut si un gust excelent (marirea sapiditatii). Fara sa le transforme in substante iritante sau nocive pentru organism, gastrotehnia incearca sa inlature conceptul de alimentatie gustoasa, dar nesanatoasa, ingrijindu-se de profilaxia bolilor digestive (colecistite, gastrite, colite etc.).

Gastrotehnia traverseaza trei etape in incercarea ei de a asigura alimentelor un drum sanatos pana in „uzina digestiva” si cu cat mai putine pierderi nutritionale, pentru a le conserva savoarea si prospetimea.

Operatiile culinare determina modificari in structura fizica si chimica a alimentelor, cu scopul de a le imbunatati gustul, digestibilitatea si valoarea nutritiva. Pofta de mancare si eficienta digestiei depind de mirosul, gustul, precum si de aspectul placut al alimentelor, ceea ce produce stimularea secretiei de suc gastric.

Prospetimea alimentelor Prima etapa este reprezentata de cercetarea gradului de „salubritate” a alimentelor, respectiv cunoasterea semnelor mai importante dupa care se pot deosebi alimentele proaspete de cele alterate.

Prelucrarea alimentelor Etapa urmatoare este cea a prelucrarii preliminare; ea consta intr-o serie de manopere mecanice, realizate in vederea pregatirii culinare propriu-zise (indepartarea impuritatilor si a partilor alterate, spalarea si inlaturarea componentelor needibile (samburi, coji), taiere in bucati, tocare, razuire, pisare etc.

Tratamentul termic Ultima etapa este cea a tratamentului termic care, dupa modul de transmitere a energiei calorice, poate fi: frigere, coacere, prajire, inabusire, fierbere.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: